Ordinacija dentalne medicine

ORDINACIJA DENTALNE MEDICINE

mr.sci.dr RENATA POROPAT-PAVIČIĆ doktor dentalne medicine

Dentalna protetika

Dentalna protetika je područje dentalne medicine za morfološku i funkcionalnu rehabilitaciju, estetiku i fonetiku , zamjenjujući izgubljene zube umjetnim.

Za razliku od mobilnih proteza koje možete izvaditi i očistiti svaki dan, krunice i mostovi su cementirani na postojeće zube i može ih ukloniti samo doktor dentalne medicine

Krunice i mostovi

Dentalna kruna preporuča se kada je zub pretrpio značajan gubitak strukture. Izrađuje se u slučajevima kad je u većoj mjeri oštećen prirodni zub (najčešće uslijed karijesa, prijeloma itd.), ili iz estetskih razloga - nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba. Vraćajući svoj normalan oblik i veličinu, ali i svoju bazičnu funkciju, zubna krunica u potpunosti prekriva ostatak zuba , a može biti stavljena i na implantat, te tako daje oblik i funkcionalnu strukturu prirodnog zuba.

Zubni most je fiksni zubni nadomjestak koji se koristi za zamjenu kada nedostaje više zubiju. Most se sastoji od krunica postavljene na postojeće zube – nosače, te od međučlanova – krunica, koji upotpunjuju prazninu. Nosači mosta mogu biti prirodni zubi ili implantati.

Materijali za krunice i mostove se uvelike razlikuju, svaki pacijent predstavlja određenu kliničku situaciju, a preostali broj zuba i stanje sluznice određuju tijek terapije. Stoga plan liječenja provodimo tek nakon temeljite kliničke dijagnostike.

Mobilne proteze mogu biti potpune (totalne) ili djelomične (parcijalne). Totalne (potpune) proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti (izgubljeni svi zubi), dok kod pacijenata koji su sačuvali određeni (manji) broj zuba, rješenje predstavljaju parcijalne proteze.

Analiziranjem i redefiniranjem navedenih komponenti u mogućnosti smo stvoriti novi osmijeh koji ćemo integrirati i uskladiti s ostalim dijelovima lica.

IMPLANTO-LOGIJA
Saznaj više
BEZMETALNE KERAMIČKE KRUNICE
Saznaj više
Endodoncija
Saznaj više