Ordinacija dentalne medicine

ORDINACIJA DENTALNE MEDICINE

mr.sci.dr RENATA POROPAT-PAVIČIĆ doktor dentalne medicine

Endodoncija

Pulpa je smještena unutar zuba, a sastoji se od živaca i krvnih žila. Ona ima ulogu u razvoju, hranjenju i inervaciji zuba. Najčešći uzrok infekcije pulpe je karijes.

Zbog prodora karijesa u zubno tkivo i nepravovremenog odlaska dentalnom doktoru dolazi do infekcije pulpe bakterijama. U početku dolazi do povremenih bolova koji s vremenom postaju sve jači. Da bi se uspješno izvršilo liječenje potrebno je izvaditi inficiranu pulpu zuba, dobro očistiti kanale korijena zuba u cijeloj dužini i ispuniti taj prostor umjetnim materijalom, koji će onda spriječiti daljnji prodor bakterija iz usne šupljine u organizam. Endodoncija je svojevrstan mikrokirurški zahvat koji zahtijeva mikronsku preciznost u skučenom i nevidljivom dijelu unutrašnjosti zuba.

Moderno liječenje kanala

Za kvalitetan zahvat potrebna su nam moderna tehnološka pomagala, rendgenska slika i elektronski endometar (apex locator) bez kojih je postupak liječenja praktički neizvediv. Elektronički endometar je uređaj koji se koristi u endodonciji, kojim možemo odrediti položaj foramena i tako odrediti dužinu korijenskog kanala u svrhu liječenja zuba.

Kada je zubna pulpa traumatizirana, upaljena ili odumrla, ona mora biti u potpunosti uklonjena, a na njezino mjesto treba postaviti odgovarajući materijal za ispunjavanje korijenskog kanala (Thermafill punjenje), Prije nego što se korijenski kanal napuni, iz njega uklanjamo ostatke pulpe i bakterije, te ga proširujemo i na odgovarajući način oblikujemo.

Ako se zub koji zahtijeva endodontski tretman ne liječi, infekcija će sve više napredovati razarajući okolnu kost te uzrokujući sve veće smetnje i bol. Neliječeni zubi dokazano, mogu uzrokovati probleme sa srcem, bubrezima, zglobovima te mogu uzrokovati djelomično opadanje kose .

Strojna endodoncija

Stalna brzina rotacije može se postići samo strojno pa su u praksu uvedeni Ni-Ti instrumenti koji se montiraju na uređaj. Strojnom obradom se postiže pravilniji oblik kanala, uz učinkovitiju i ugodniju terapiju za pacijenta.

Naglašavamo važnost preventive, te ne zaboravite na pravilnu higijenu i redovite dentalne preglede!

ZOOM
IZBJELJIVANJE
Saznaj više
DENTAL SPA
& BEUTY TRETMAN
Saznaj više
ZUBNI NAKIT Skyce
Saznaj više