Ordinacija dentalne medicine

ORDINACIJA DENTALNE MEDICINE

mr.sci.dr RENATA POROPAT-PAVIČIĆ doktor dentalne medicine

Dentalna preventiva

Higijena usta i zubi predstavlja jednu od najznačajnijih mjera za očuvanje i unapređenje oralnog zdravlja.

Osim što Vam pomažu da se osjećate i izgledate dobro, zdravi zubi Vam omogućuju i pravilnu ishranu i govor. Svakodnevna njega zuba, uključuje četkanje zuba zubnom četkicom i pastom ,korištenje interdentalne četkice ili zubnog konca, te tekućina za ispiranje usne šupljine igra presudnu ulogu u prevenciji nastanka karijesa ili oboljenja desni.

Umanjite rizik od nastanka karijesa i bolesti desni aktivnostima koje možete sami provoditi:

  • pravilno i redovito održavajte oralnu higijenu
  • ishranu izbalansirajte sa ograničenim unosom šećera između obroka
  • koristite paste za zube sa fluorom.

Brojne studije su ukazale da pranje zuba minimalno dva puta dnevno zubnom pastom sa fluorom znatno umanjuje rizik od nastanka karijesa.

Kod stalnog taloženja bakterijskih naslaga koje su glavni uzročnici bolesti zuba i desni, čak ni najbolja njega nije dovoljno efikasna. Zbog toga je potrebno pristupiti profesionalnom čišćenju zuba svakih tri do šest mjeseci. Međutim, učestalost tretmana ovisi od oralnog zdravlja svakog pacijenta.

U svakodnevnoj oralnoj higijeni koristite srednje tvrde četkice za zube čija veličina i oblik odgovaraju Vašoj usnoj šupljini. Neophodno je da takvom četkicom lako dosegnete do svih površina zuba kao i do najudaljenijih djelova usne šupljine. Vlakna četkice bi trebalo da su sintetička (omogućavaju veći efekat čišćenja), a zadržavanje mikroorganizama na njima je znatno umanjeno.

Četkica se mjenja cca. svaka tri mjeseca, kada pokaže znakove istrošenosti.

Za potpuni učinak dobre oralne higijene, osim redovnog, važno je usavršiti i pravilnu tehniku čišćenja zuba. Bez obzira koju od postojećih tehnika izaberete, važno je da očistite sve površine zuba.

Čišćenjem jezika ćete ukloniti bakterije koje prouzrokuju neugodan zadah.

U našoj ordinaciji dentalne medicine dobit ćete sve potrebne savjete za upotupunjavanje Vaše oralne higijene pomoćnim sredstvima kao što su vodice za ispiranje usne šupljine, irigatori ili interdentalni tuševi.

Provođenjem oralne higijene, balansiranom ishranom i redovnim kontrolnim pregledima kod doktora dentalne medicine, zadržati će te zdrave zube i lijep osmjeh tokom dugog perioda Vašeg života.

ZOOM
IZBJELJIVANJE
Saznaj više
DENTAL SPA
& BEUTY TRETMAN
Saznaj više
ZUBNI NAKIT Skyce
Saznaj više